Törpördög és Tinitündér Tánc Tanoda

Nóra

És így is lett… 4 éves koromtól Művészi Tornára jártam Kovács E. Évához, majd 9 éves koromtól beállhattam végre a balett rúd mellé. Első mesterem Rózsa Magda, majd később Jeszenszky Endre volt:)
16 éves koromban egy véletlen folytán bekerültem a Rock Színházba, ami 4 éven át volt része az életemnek. Ott jobbnál jobb balett mesterekkel, koreográfusokkal, rendezőkkel dolgozhattam együtt:)

De nem a színpad volt számomra az egyetlen szerelem, hanem ekkortáj ébredtem rá, hogy tanítani szeretnék.
Amikor minden megvolt hozzá, és 18 gyerek várt rám egy ovis csoport szobában, és én beléptem, elállt a szívverésem… de 5 perc után tudtam, én EZT szeretném csinálni, míg élek!
Ki sem szálltam a balett cipőből, azzal együtt bújtam a klumpába, és mentem kisautómmal oviról ovira, majd később bérelt balett teremről balett teremre, tanítottam, tanítottam, boldog voltam. Az idők alatt szerzett tapasztalataimat, mit és hogyan kell egy 3-5 éves gyereknek átadni, mind mind leírtam, és minden percét imádtam köztük. Eljött az év vége, és egy kis Bemutatót tartottam a szülőknek, hogy kik is vagyunk, és ekkor megszületett a név is: Törpördög-Tánc-Tanoda (2004).

3 évvel később nőni kezdett a pocakom, és ezért búcsút kellett mondanom a tanításnak. A Tanítványok megmaradtak, én átminősültem vezetővé, és Tanár „néniket” vettem fel, hogy folytassák az utat.
Ez nem könnyű, mert olyan embert-tanárt kell találni, akiről tudom, hogy mind szakmailag, mind emberileg megállja a helyét, és a közös munka sem idegen neki. Mert én bizony mindig mindenhol ott vagyok. Benne van az orrom mindenben. Nem tudok, és nem is akarok elszakadni.
Ennek eredményeként a csapat bővült, az én munkakörömmel együtt.

Elkezdtünk fellépéseket csinálni. Ahhoz bizony zene, koreográfiák, jelmezek kellettek, amiket közösen találtunk ki. És a tanév végi bemutató nem egymást követő koreográfiák halmaza volt már, hanem musical részletek, népszerű történetek tánc betéteinek egymásutánja. A balett teremben lévő kicsi színpadon sem fértünk el, kultúrházban kellett rendezni, majd 2011-ben már az sem volt elég a nézők száma miatt, így a Madách Színházat töltöttük meg. Azután következett az Operettszínház, és újabb 4 év ott töltött idő után a Pesti Magyar Színház lett az év végi „otthonunk”:)
A díszleteket együtt gyártottuk kartonokból, ebből-abból a kertünkben…

2013-ban ismét egy nagy áttörés: Megírtam életem első meséjét, amit kb 150 gyerek táncolt el a Budapesti Operettszínházban. A címe: Hanna és a zenedoboz.

Közben nagy bánatomra folyamatosan változott a Tanári kar. Jobbnál jobb Tanárok tanítottak, de kinek ezért, kinek azért el kellett mennie... A barátságok néha megmaradnak, de a közös munka odavész…. És újra és újra el kell hinnem, a TTTT életben marad, mert igenis lesz olyan tanár, aki sokáig, talán egyszer mindvégig velem tart…

A balett termekkel is folyamatos a tennivaló, mert hol ezért, hol azért kell váltani, újat keresni.

A Varró „nénik” is váltják egymást. Mert az immáron 18 éve életben lévő suliban a rengeteg fellépés jelmezét, amit mi kitaláltunk, ők valósították meg Ezek pedig itt pihennek a dobozokban, és várják, hogy újból táncoljanak bennük:)

Én pedig állandóan szervezek, ötletelek, embereket találok a különböző feladatokra, segítem őket a kezdeti összecsiszolódásban, mindeközben megírom a mesét, ami kell, hogy csodásan zárja a tanévet. Mert ugye a TTT-ből TTTT lett - igen, igen, eggyel több a „T” betű, mert a Törpördögökből Tinidündérek lettek, és nagy örömömre velünk maradtak…
És már nem csupán KLASSZIKUS BALETT, de KORTÁRS tánc is van, sőt VERSENYEKRE is járunk…
2021-től jönnek az újabb tanszakok, HIPHOP,AKROBATIKA, és LEVEGŐ-KARIKA fogja színesíteni a palettát:)

Persze mindenről képek és video filmek készülnek, így a Videós „bácsik” is váltották egymást… De nagyon remélem, a jelenlegi, a KREAFILM stúdió, – az eddigi legjobb – velünk marad.

Érd, Budaörs és Budafok maradt a 3 helyszín, ahol folyik a tanítás.

2019-ben Érden megnyitottam a Türkiz Termet. Ez ismét nagy lépcsőfoknak bizonyult. Itt kapott helyet a TTTT érdi részlege, és a színitanoda, a gyerekekből álló Türkiz Társulat. Nos, ehhez nem értek, a színház „csak szerelem”, itt tényleg szinte „csak” a szervezés a feladatom. Persze a szám és az agyam folyamatosan jár, amikor kitalálok valamit, ezeket itt sem rejtem véka alá….A Társulat egyelőre még nem akkora, mint a Tánc-Tanoda, de az év végi Gálában már benne lesznek Ők is, nagy nagy büszkeségemre!
https://tanctanoda.hu/turkiz-tarsulat


A Tánc-Tanoda és a Társulat weblapját megújítottam, - természetesen szakmai segítséggel (Reelweb), az ötleteim mentén -, próbálok haladni a korral és a közösségi oldalakon is jelen vagyunk.
A YouTube csatorna teljesen az én munkám, és nagyon nagy szeretettel nézem a különböző TTTT-s megjelenések, események emlékeit, és találom ki, mit hogyan kéne rendezni, érthetővé, átláthatóvá tenni. És azt hiszem sikerült:)

Az összes megjelenő reklámban szerepem van, de már nem vagyok ebben egyedül - és csinálom nap, mint nap, lesve, hogy hány embernek sikerül ezzel örömet szereznem, hányan fejezik ezt ki valamilyen formában, és hány Törpi és hány Tini jár épp hozzánk…

A szülőkkel is folyamatos a levelezés, telefonos kapcsolattartás, a családias hangulat ezt „követeli”, és igyekszem mindennek megfelelni, mindenkinek segíteni.
Szeretem ezt a részt is nagyon, tudni a Törpikék hátteréről kicsit, esetleges problémák esetén ellátni tanáccsal egy-egy szülőt, hogyan juthatunk együtt közelebb a Törpik lelkéhez a táncon keresztül, és mindez fordítva is igaz; a lelkükön keresztül a TÁNC-hoz
Hiszem és remélem, hogy a következő tanévtől visszaállhatok tanítani magam IS, de a pandémia sajnos elvette a tervezés lehetőségét…
A COVID itt is aratott, és az órák 2020 márciusától, amikor épp kell, akkor online folytak. Ez nem egyszerű, de hiszem, ha az ember AKAR valamit, azt megoldja. A kezdeti pánik hamar elcsitult, és élvezettel folytak a nappalikban a balett és színész órák….

A kitartó, mindent beleadó szuper tanári csapat – akik száma egyre nő - velem együtt küzd az életben maradásért, és azért, hogy a TTTT végre a munkát a balett termekben folytathassa, és létre jöjjön a legújabb Gálánk, amiért már most nagyon ver a pulzusom… Tudom, hogy ismét CSODA születik!