Menüpontok

Alaptörekvéseink

Pár mondat a TTTT munkájáról, hogy mindenki számára követhető legyen MIT és MIÉRT érdemes tanulni nálunk!

MTBA:

Eredetileg Berczik Sári néni hozta létre a Művészi Tornát, ami egyszerű de koordinált mozdulatok esztétikus sorozata. Ma már híressé vált, a neve jelenleg Esztétikus Testképzés. Én ezt a vonalat folytattam tovább és egészítettem ki a klasszikus balett alapjaival, a zene és ritmusérzék fejlesztéséhez szükséges gyakorlatokkal, és sok-sok vidámsággal.
Így jött létre a Művészi Torna Balett Alapokkal. (Továbbiakban: MTBA)
Az MTBA alapötlete és célja, hogy már „Törpördög” korban megszeressék a mozgást, a zenét, kifejlődjön bennük az igény a szép és értékes dolgok iránt, helyesen használják a testüket, megtanulják fegyelmezni magukat az órákon, s persze mindezt játékos formában, ahol jó a kedvük, élvezik az életet. Észrevétlenül szeretnek bele a táncba, a művészetbe!
A kezdést 3-5 éves korig ajánlom, de a korábban érő gyermekeknél nem probléma, ha még nem töltötték be a 3. életévet. Ők is „jókedvűen fejlődnek” a többiekkel.
Az MTBA által nyújtott tudásmennyiség általában 2 év alatt érik meg. De mivel nem minden gyermek fejlődik egyszerre, így akik kicsit fiatalabban kezdik, vagy még játékosabbak, mint kortársaik, akár 3 évig is járhatnak az MTBA-ra.

Klasszikus Balett:

Az MTBA után 5-6 éves kortól jön a Klasszikus Balett. A TTTT táncpedagógusai érlelik tovább a gyerekekben a tánc szeretetét, de már komolyabb formában. Az első évben a Magyar Táncművészeti Főiskola Előkészítő Szakának (Balett Intézet első évfolyamának) anyagából tanulunk, ami a Vaganova-féle klasszikus balettre épül. Utána erre az „alapozott alapra” jön a folytatás évről évre!

JazzBalett:

Egy év balett tanulás után a Klasszikus Balett mellé – esetleg helyett – választható a Jazzbalett.
„A jazz tánc az USA-ban bontakozott ki, fekete-afrikai gyökerű, de története során egyre több fehér-amerikai hatást magába szívó táncirányzat… A testrészek izolációja, a különféle modern tánc technikák, valamint a klasszikus balett elemeinek egyfajta erősen teátrális keverése” – írja Fuchs Lívia a Fejezetek a modern tánc történetéből című könyvében.
Mit is fed a Jazz szó? Pörgősebb, mint a klasszikus balett, de azokra az alapokra épül. A testrészek izolációja (egymástól független mozgatása) az egyik fő alkotó eleme – egy gyorsabb, ritmusosabb zenére, ami nagyon élvezetes színpadon és nézőtéren is egyaránt. 6 éves kortól lehet ide jelentkezni.

SamBalett:

Ez egy teljesen egyedül álló műfaj, olyannyira, hogy „mi hoztuk létre”, itt született meg a TTTT-ben. A névből rögtön ki lehet találni, hogy miről szól: a klasszikus balett és a latin táncok ötvözete. A korhatár szintén 6 év, viszont itt nincsen „versenyszellem”, és mindenki bekerülhet, akinek tetszik:)

Kis NagyBalett:

Ide azok a Tinitündérek jelentkezhetnek, akik már nagyobbacskák, és most kaptak kedvet, hogy közelebbről megismerkedjenek a Klasszikus balett rejtelmeivel. 7-8 éves kortól várjuk a Táncoslábú leánykákat.

TársasTánc:

A Samba karneváli hangulata és az Angol keringő pontos, erős dinamikája teljesen új színt visz a Tinitündérek eddig kialakult táncos szemléletébe. Problémát az elnevezés "társas" mivolta sem okoz, hiszen párok nélkül is gyönyörű és ütős koreográfiákkal készülünk hétről hétre! 7-8 éves kortól már meg lehet próbálni!

Néptánc:

 

Verseny Csopi:

A 2014-es tanév óta működik, illetve működnek a TTTT Verseny Csoportjai. Szép eredményeket értek el, kitartó és küzdelmes munkájukkal, szorgalmukkal, és a tánchoz fűződő különlegesen nagy szeretetük által… Hatalmas plusz motiváció ez nekik, de sokat is tesznek az elért sikerekért! A heti két normál Balett óra mellett pluszban van egy Verseny óra is, ahol KÖTELEZŐ a részvétel!!!!!
Ez az óra arról szól, hogy a versenyre szánt koreográfiák minél tökéletesebbek legyenek. Ez természetesen csak akkor működik, ha nem csupán a Verseny órai részvétel 100%-os, hanem a heti két normál Klasszikus Balett órákról is minél kevesebbet hiányzik a Tinitündérke.
6 éves kortól bárki megpróbálhatja, aki nemcsak kedvet, hanem kitartást is érez magában, és elszántságot!
Az eddigi Versenyekről és az ott elért eredményekről bővebb információk itt találhatóak: https://tanctanoda.hu/versenyek 
Érdemes elolvasni, büszkék vagyunk rá!!!

Csoportok létszámai

Számunkra minden egyes gyermek fontos, épp ezért korlátozott létszámú csoportokban tanítunk, hogy mindenkire tudjunk elég figyelmet szentelni. Komoly a tananyag, még akkor is, ha ezt még ők nem érzékelik, hisz számukra befogadható módon sajátítják el.

Hiányzások

Mivel ezek nem szimpla ismétlő edzések, hanem tanulási folyamat zajlik, a gyermek ezt lépcsőről lépcsőre teszi; így fontos, hogy minél több órán részt vegyen. Tehát ugyanolyan komolyan vegyék a szülők a gyermek itt létének biztosítását, mint mi a tanítást. Elindulunk valahonnan, és megérkezünk valahová. Ha sokat hiányzik valaki, a sikertelenség érzése elkeserítheti, hisz az Ő kis agyuk még nem értheti meg: „miért tudnak a többiek többet, mint én…” Pedig csak annyi történt, hogy rengeteget hiányzott, a többiek pedig előrébb haladtak.
Az is probléma, hogy a hiányzó gyerekekkel többet kell foglalkozni, így a többiek is lassabban haladnak, vagy esetleg kevésbé lesz számukra élvezetes az óra. Ez pedig baj, hisz a cél, hogy szeressenek órákra járni!
A „Haladó” Törpöknek és a Tinitündéreknek már fellépéseik is vannak – az év végi Gálán kívül -, amik még nehezítik, hogy a hiányzásokat be tudják pótolni; hisz több és összetettebb munka folyik az órákon. A koreográfiákat pedig nagyon kell tudni a fellépéseken: hisz ott mutatjuk meg, milyen eredményeket érhetünk el, és ha a nívó nem kielégítő, az rossz reklámot vonhat maga után.

Hogyan tudják követni a szülők gyermekeik fejlődését?

Mivel a fegyelem fontos dolog, vagyis a tanulás megtanulása, így a szülők nem jöhetnek be a foglalkozások alatt a terembe, de januárban, és a Kezdőknek áprilisban is tartunk egy szombati nyílt napot, ahol szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Év közbeni fellépések:

A 2007-2008-as tanévtől elkezdődtek a TTTT fellépései, hogy a Törpök és Tinik az év végi Gálán kívül is érezzék a színpad ízét, és szerepelhessenek különböző rendezvényeken. A TTTT fő célja a TUDÁS és a TÁNC SZERETETE, ezért a kis műsorok száma egy gyerek számára egy félévben maximum egy alkalom.

Gála:

A Mese-Gálák évek óta nagy színpadon elevenednek meg, pár éven keresztül a Budapesti Operettszínház adott helyet és otthont nekünk - ott tapsolt-sírt-nevetett majdnem 900 ember, drukkolva a színpadon gyönyörűen táncoló Törpördögöknek és Tinitündéreknek, 2017-től pedig a Pesti Magyar Színházban tartjuk, ahol a majd két órás Gála alatt szinte szűnni nem akar a tapsvihar!!!

Tanári Csapat:

Mivel egyre több a Törpördög és a Tinitündér, egyre nagyobb a csapat, így bővült a tanári kar is. Mócsay Évi, Seres-Boldizsár Marléne, Császár Borbála és Szigeti Renáta segítik a Törpördög és Tinitündér-Tánc-Tanoda munkáját. Így már öten adjuk át tudásunkat, tapasztalatainkat és energiánkat a gyermekeknek; akik szeretettel fogadják azt!

 

A 2018-2019-es tanévben is sikeres munkát kívánok minden Törpnek, Tininek és a Szüleiknek is!